середа, 20 березня 2024 р.

Читати завжди модно!

 

«Читати завжди модно» - під такою назвою пройшла сьогоднішня зустріч зі школярами Королівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів 2.

Книги – це завжди актуально. 

Нині є безліч фільмів, серіалів, фанфіків і коміксів. Але ніщо не зможе замінити книгу. Адже тільки з книгою ми занурюємось у неймовірний світ сплетіння реальності та фантазій.



 Тому бібліотекарі презентували добірку сучасних книг від Український інститут книги . Усі видання виключно українською мовою. Це книги, які надійшли від різних видавництв з різних регіонів України відповідно до того переліку, який визначили експерти при інституті книги в Києві.



Діти з задоволенням  читали уривки з книг та відповідали на запитання бібліотекарів, як поводитися з книгою та як вибирати книги для читання.

Запрошуємо любі читачі до Королівська публічна бібліотека ! Обирайте книги до особисто вашого смаку!

Отож ЧИТАЄМО І ПЕРЕМАГАЄМО



вівторок, 19 березня 2024 р.

Запрошуємо до Всеукраїнської інформаційно-просвітницької акції «Національний тиждень читання. Тиждень поезії»

 

   Тиждень поезії в Україні, який триває з 16 по 24 березня 2024р., що охоплює дату святкування Всесвітнього дня поезії (21 березня), відбудеться вперше. Це гарна можливість відзначити роль поетів і поетичного слова в культурі, особливо під час війни, адже поезія, як форма літератури, реагує на події найпершою. 

   Тема тижня поезії 2024 – ДІМ. Гаслом став рядок із вірша сучасної української поетки Ірини Шувалової – «Ріки незмінно течуть додому». Поняття «дім» для кожного українця і українки набуло щемкого й навіть сакрального значення. Дім для нас тепер про повертання і чекання, про безумовну віру в тих, хто за цей дім бореться. Дім – це світло, котре гріє, навіть, коли вас розділяють тисячі кілометрів. Дім – це чуття себе частиною чогось більшого, частиною родини. Дім – це Україна.

   Із глибокою шаною і любов’ю до тих, хто береже й відвойовує наші доми, й до тих, хто за дім віддав найцінніше. Із гарячим серцем і полум’яною надією до тих, хто повернення додому чекає, в межах проведення «Національного тижня читання. Тижня поезії» у Королівській публічній бібліотеці відбудуться читання військової поезії.

   Запрошуємо всіх охочих до участі.

 


середа, 6 березня 2024 р.

Вшанування 210-річчя від дня народження Тараса Шевченка

 

   До 210-річниці від дня народження та вшанування Великого Кобзаря в науковій бібліотеці оформлено книжкову виставку-портрет «Велич Шевченкового слова».

   Тарас Шевченко був людиною універсальних обдарувань та інтересів. Все його життя і творчість були присвячені українському народу. Поет мріяв про ті часи, коли його країна буде незалежною суверенною державою, коли в Україні шануватимуться мова, культура та історія народу, а люди будуть щасливими.

    Тарас Шевченко підніс духовну велич і красу України на найвищу височінь, чим збагатив увесь світ, його ім’я стало національним символом українського народу, він пробудив українську душу та утвердив духовну основу народу для боротьби проти поневолення російською імперією, його «Кобзар» лежить на столі поряд із хлібом, а пісні його вишиті на рушниках. Шевченка називають нашим пророком, Великим Кобзарем і українським генієм.

   Пройшло 210 років від народження Великого Кобзаря, проте кожне слово, написане поетом, і досі актуальне.

   Шевченко писав про живе, про болюче, про неминуче. Кобзар знав майбутнє. Сьогодні, коли наш народ героїчно дає чергову відсіч російському окупанту, виборює свободу та незалежність ціною крові наших захисників та захисниць, вірші поета, його заклики, пророцтва та заповіт є актуальні, як ніколи.

    Тарас Шевченко є одним з найвидатніших майстрів українського образотворчого мистецтва. Він працював у галузях станкового живопису, графіки, монументально-декоративного розпису та скульптури, досконало володів технікою акварелі, олії, офорту, малюнка олівцем і пером. Він є автором понад тисячі мистецьких творів.

     Творчість Шевченка – багатогранна, як і його талант. Тарас Григорович був різнобічно обдарованим митцем, ліриком, творцем епічних поем, видатним драматургом. Літературна спадщина Тараса Шевченка, центральну роль в якій відіграє збірка поетичних творів «Кобзар», за правом вважається основою української літератури. «Заповіт» Великого Кобзаря перекладено більш ніж 100 мовами світу.

    А чи знали Ви, що: