середу, 8 лютого 2017 р.

Знайомтесь:нові книги- нові зустрічі!




Олександр Гаврош. Пригоди тричі славного розбійника Пинті.
 Це – розповідь про легендарного опришка, своєрідного українського Робін Гуда. Він – веселий, дотепний і добрий розбійник, якого бояться багачі і люблять звичайні люди, котрі його називають тричі славним.
Сам автор, ужгородець Олександр Гаврош, жартома вважає свій твір своєрідною відповіддю західняків на минулорічний бестселер «А-ба-би-га-ла-ма-ги» «Джури козака Швайки». 

«Україна повинна знати не тільки про козаччину. Карпатські лицарі – опришки – були не менш відважними і гідними поваги. Нам є про що розповісти іншим регіонам», – вважає автор. 

Мова - не калька
Автор:Ірина ЗубрицькаТарас БерезаЮрко Зелений
Видавництво:Видавництво "Апріорі"


 Сучасний словник гарної української мови «Мова - не калька» розкриває велич і красу рідної мови, звільняє її від суржику й чужомовних запозик. Словник містить самобутні українські слова та вислови, поставлені на противагу звичному (буденному) словниковому запасу сучасних українців. У Словнику опрацьовано понад 20 000 найбільш проблемних слів та висловів украй потрібних для збагачення мовної культури кожного українця.

Призначений для найширшого кола шанувальників української мови: викладачів, студентів, учнів і вчителів, урядовців, ділових людей, учених, письменників, перекладачів, журналістів, працівників редакцій і видавництв тощо, одне слово, для всіх, кому небайдужа доля рідної мови, культури й словесності.




Капранов В. В. Мальована історія Незалежності України / В. В. Капранов, Д. В. Капранов. – К. : Гамазин, 2013. – 80 с. : іл., мапи.
Це – книжка для дорослих і дітей, для батьків, які хочуть, щоб їхні нащадки виросли українцями. Люди споконвіку цікавилися минулим. Монах Нестор, наприклад, вивчав записи своїх попередників і писав «Повість минулих літ», а архимандрит Петро Могила розкопував руїни Десятинної церкви. Історія та археологія завжди ідуть поруч, даруючи нам знання про те, як і навіщо жили наші предки, за що боролися, про що мріяли. І допомагають знайти відповідь на питання – навіщо ми є на цій землі. Бо сучасне виростає з минулого. 



Щасливі люди читають книжки і п'ють каву



Бестселер французької письменниці Аньєс Мартен-Люган — сумна і красива історія жінки, яка після загибелі коханого чоловіка і доньки втрачає сенс існування. Головна героїня заново вчиться жити, кохати, відчувати. Книга про життя, поділене на «до» і «після», про самотність, надію, любов і віру в себе.



Гуменюк, Борис. Блокпост: Вірші. Новели. Публіцистика / Б. Гуменюк. – К. : ВЦ «Академія», 2016. – 336 с.

У віршах, новелах і публіцистичних одкровеннях цієї книжки — пережита автором правда Майдану і війни. Так бачили, відчували і думали мільйони, а тільки Борис Гуменюк у книзі “Блокпост” знайшов такі слова.













Положій, Євген. Іловайськ: розповіді про справжніх людей / Є. Положій; худож. – оформлювач В. А. Боднар. – Харків: Фоліо, 2016. – 378 с.

«Іловайськ» – книга про мужність неймовірний героїзм і людяність українських солдат і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, всіх тих, хто опинився в кінці серпня 2014 року в «Іловайському котлі», що став найбільшою поразкою української армії в ході війни на сході. Це чесна книга про війну, яка, як відомо, нікого ще не зробила краще, натомість, серед крові, вогню та заліза люди залишаються людьми.






Трофимович, Васіліса. Любов на лінії вогню / В. М. Трофимович; худож.-оформлювач В. М. Карасик. – Харків: Фоліо, 2016. – 153 с.

У збірці Васіліси Трофимович, чарівної дівчини зі сталевим характером бійця, сплелися разом реальні події, документальні факти і справжні почуття. Почуття на лінію вогню, які увібрали і високу любов — до жінки, родини, країни, і зраду, і розпач, і тугу за загиблим щастям.

У кожному оповіданні книжки «Любов на лінії вогню» дніпропетровської письменниці, журналіста, колишнього прес-офіцера добровольчих формувань, яка понад півтора року провела в АТО разом зі своїми героями, читачі знайдуть щирість, реальний патріотизм і дійсне прагнення до кращого майбутнього нашої України.



Чемерис Володимир. Анна Київська : роман / В. Чемерис; худож.- оформ. Л. П. Вировець. – Харків : Фоліо, 2016. – 220 с.

Новий роман Володимира Чемериса присвячений доньці Ярослава Мудрого, красуні Анні, першій королеві Франції. Вона подарувала Генріху І не тільки спадкоємця корони – Філіпа, а й значною мірою змінила хід французької історії. Смілива, розумна та освічена королева поступово стає співправителькою Генріха. Її підписи стоять поруч з підписами короля на важливих державних указах. Владна і мудра, вона розуміла свою роль в управлінні країною. Франція стала її державою, а  французи назавжди запам’ятали її як королеву Франції – Анну Київську. Але чи була щаслива ця жінка і де вона закінчила свій земний шлях, про це не знає ніхто…




Чемерис Воолодимир. Рогнеда : роман / В. Чемерис; худож.-оформ. Л. П. Вировець. – Харків : Орбіта, 2016. – 284 с.

«Рогнеда» – роман-сказання про вродливу та гордовиту полоцьку княжну. Все, здавалося б, обіцяло їй любов, обожнювання і щастя. Але ці надії рухнули водномить, коли красуня Рогнеда опинилася в потоці бурхливих подій та суперництва двох рідних братів – Ярополка і Володимира Святославичів, коли виклично-гордо відмовила Володимиру, ще й назвала його зневажливо «сином рабині». Таких образ Володимир не прощав нікому…









Алексієвич, Світлана. Чорнобильська молитва : хроніка майбутнього : Роман / С. Алексієвич; переклад і післямова Оксани Забужко. – К.: КОМОРА, 2016. – 288 с.

Художньо-документальний роман білоруської письменниці Світлани Алексієвич, Нобелівської лауреатки 2015 року, "Чорнобильська молитва: хроніка майбутнього" говорить голосами "маленьких людей" про катастрофу, що зруйнувала мільйони життів, перевернула світогляд цілого покоління, а заразом відхилила залізну завісу й підважила непорушну, здавалося, конструкцію радянської держави.

Роман, який вийшов 1997 року, створено на основі розлогих інтерв’ю з очевидцями та потерпілими від Чорнобильської трагедії.





Серія "Життя видатних дітей"





Марина Павленко про Павла Тичину, Надію Суровцову, Василя Симоненка, Василя Стуса, Ірину Жиленко. - К.: Грані-Т, 2009. - 120 с., іл. (Серія «Життя видатних дітей»).

      Відома письменниця Марина Павленко розповість вам про дитинство п'яти українців, які прославили нашу країну у всьому світі. Читайте історію про Павла Тичину, поета-модерніста, дер¬жавного та громадського діяча, академіка АН УРСР, чия складна доля є дуже характерною для першої половини XX століття; Надію Суровцову - письменницю, журналістку, перекладачку, громадського діяча, спадщина якої досі майже не видана; Василя Симоненка - поета, прозаїка, перекладача, журналіста, творчість якого глибоко пронизана народнопісенними мотивами; Василя Стуса - поета, перекладача, публіциста, творчість якого викликає неабиякий інтерес у сучасних літературознавців; Ірину Жиленко - поета, прозаїка, перекладача, особливістю поетичного світобачення було воздавання слави повсякденному життю.

      Книга для допитливих мрійників.

 Анна Багряна про Марію Заньковецьку, Олену Телігу, Вангу, Марію Приймаченко, Славу Стецько: оповідання/Анна Багряна. - К.: Грані-Т, 2010. - 96 с., іл. (Серія Життя видатних дітей). 
      Щоби стати відомою особистістю, слід сумлінно розвивати свій талант та рішу¬чу волю вже в юному віці. Підтвердженням цього є розповіді письменниці Анни Багряної про дитинство Марії Заньковецької - талановитої української актриси; Олени Теліги - визначної української поетеси та громадської діячки, яка трагічно загинула від рук нацистів; Ванги - відомої в цілому світі провидиці та цілительки; Марії Приймаченко - славетної народної художниці; Слави Стецько - непересіч¬ної політичної діячки XX ст. Цих п'ятьох видатних жінок об'єднували любов до рідної землі й природи та непереборне прагнення досягти високої мети.

Письменник Анатолій Птіцин розповість вам про дитинство людей, знаних у всьому світі.
Погортавши сторінки цієї книги, ви зможете опинитися у великій родині маленького Шолом-Алейхема, який згодом стане самобутнім майстром слова; дізнатися таємницю першого кохання Януша Корчака, дитячого письменника та видатного педагога; разом з Фріцом Крейслером пограти на першому музичному інструменті, що його сам собі змайстрував майбутній композитор; разом з Миколою Лукашем втрапити в історію зі зникненням хлопчика та дізнатися, про що розповідав батько Аґнес Ґонджі своїй дочці, в майбутньому – Матері Терезі…


Відома дитяча письменниця Леся Воронина  вибрала свою «п’ятірку» улюблених героїв, дитинство яких залишається для неї таємничим і навіть оповитим романтичним серпанком.
Француженка Жорж Санд, поляк Фредерік Шопен, індієць Махатма Ганді, китаєць Лі Суй Лунґ (більше відомий як Брюс Лі), українець Іван Миколайчук – усі вони в дитинстві мали чудові «з’яви», після яких утвердились у тому, ким і яким треба бути.








Немає коментарів: