неділю, 13 листопада 2011 р.

Готуємося до відзначення 610- річчя Королівського Євангелія.




     
610- річчя Королівського Євангелія.
          Королівська селищна бібліотека- філія готується відзначити 610 –ту річницю Королівського Євангелія – безцінної пам’ятки не тільки розвитку церкви на Закарпатті , а й справжнього скарбу для істориків, мистецтвознавців.
         З цією метою розроблено ряд заходів , які відбуватимуться  у районі, селищі та бібліотеці. Серед них  проведення :

неділю, 6 листопада 2011 р.

Королівський замок Ньолаб

Изображение
Изображение 

"Сфінкс"                                                       Рештки башти

ИзображениеИзображение
 

Церква на Замковій   горі                                 Вид на Королево з Замкової гори

В 1279 році вперше згадується Королівський замок Ньолаб, який був літньою резиденцією угорських королів, що приїжджали сюди на полювання. Ліси тут були напрочуд густими та багатими на дичину. В основному це були дубові ліси, звідси й назва присілка Королева – Дубовинка. Тут ще й дотепер знаходять гігантські дубові стовбури, що пролежали не одну сотню років на глибині 2-3 метри.

Королівський замок є важливою архітектурною пам’яткою і свідком багатьох подій. Побудований він на горі вулканічного походження. Унікальність цієї гори в тому, що вона відрізана від всіх інших гір, що розміщені довкола, і відстань до найближчої (з боку Копані) не менше 2 км. Сама гора, на якій зараз знаходяться руїни замку, має досить солідні розміри: висота – 52 метри, довжина 600 метрів, а ширина – від 100 до 250 метрів у різних місцях.