неділю, 13 листопада 2011 р.

Готуємося до відзначення 610- річчя Королівського Євангелія.




     
610- річчя Королівського Євангелія.
          Королівська селищна бібліотека- філія готується відзначити 610 –ту річницю Королівського Євангелія – безцінної пам’ятки не тільки розвитку церкви на Закарпатті , а й справжнього скарбу для істориків, мистецтвознавців.
         З цією метою розроблено ряд заходів , які відбуватимуться  у районі, селищі та бібліотеці. Серед них  проведення :
Ø  Інтернет- бесіда на тему: « Королівське Євангеліє – визначна памятка  писемності України» - 13 листопада. Виготовлення ІНФОРМ-довідки та буклету « Королівському Євангеліє – 610 років».
Ø Історичного екскурсу: « Королівське Євангеліє – найдавніша книга України, написана на папері »- 20 листопада
Ø  30 листопада у залі  палацу Перені в місті Виноградові за участі відомих істориків, мовознавців, представників   Національної академії наук України, Ужгородського національного університету, Львівського національного університету ім.Івана Франка, Чернівецького національного університету, Українського католицького університету, Закарпатського художнього інституту, Пряшівського університету, а також богословів Ужгородської богословської академії ім.Блаженного Теодора Ромжі відбудеться  науково-практична конференція на тему «Королівське Євангеліє – визначна рукописна пам’ятка писемності і духовної культури Європи 1У століття». Захід планується розпочати о 10.00 год.к.ч.
Ø Цього ж дня у центрі селища Королево о 15.00 год.к.ч. відбудеться  урочисте відкриття  пам’ятного  знаку, який нагадуватиме про те, що саме у замку «Нялаб» на території сучасного селища Королево Станіславом Граматіком у 1401 році було написано «Королівське Тетраєвангеліє» — безцінну рукописну книгу, старішу від Пересопницького Євангелія, на якому складає Присягу Президент України, аж на 160 років.

Немає коментарів: