неділю, 23 грудня 2012 р.

Цікаві " зміїні " книги.






Наближається 2013 рік - рік Чорної Водяний Змії за східним гороскопом. У зв'язку з цим на цікавому і пізнавальному сайті «Новини літератури» я знайшла ось такий список «зміїних» книг, пропоную його вашій увазі:


Фенимор Купер «Зверобой»


 Головний герой знаменитого пятикнижия «про індіанців» - не індіанець, а білий мисливець Натаніель Бампо, він же Шкіряний панчіх, він же Зверобой.Но в народ пішли не його імена, а ім'я його друга. Індіанець Чингачгук Великий Змій - втілення первісної честі, совісті і розуму. Змій, на думку корінних жителів Північної Америки, - тварина мудра, некваплива (що обумовлено похвальною стриманістю), але при цьому володіє смертоносною швидкістю: всі якості, дуже ціновані індіанцями. І Чингачгук всіма цими якостями володіє.
             «Звіробій» - перша з п'яти книг, написаних про Натаніеля Бампо. У цій книзі починається його довга дружба з Чингачгуком. Дія роману відбувається в 40-ті роки 18-го ст.Цікаві пригоди - не єдина гідність роману. У ньому цілком вірогідно представлені етнографічні подробиці буття північноамериканських індіанців. Можливо, дорослій людині ця книга здасться наївною. Але для підлітка, для якої настав час захоплення піратами та  мушкетерами, - це краща пропозиція.

Анджей Сапковский «Змея»

         Останній роман Сапковського став сюрпризом для його шанувальників У «Змії» автор звертається до недавніх подій, до війни в Афганістані. Оглядаючи історію Афганістану, Сапковський бачить зачаровану землю, де всі завойовники, починаючи з Олександра Македонського, зазнають поразки. Чому? Не інакше, є у країни хранитель. Може бути, це та сама Золота Змія, про яку розповідається в стародавній легенді і побачити яку можуть лише обрані?
Головний герой - обраний. Саме його погляд на події представлений читачеві. Його очима ми бачимо війну і людей на війні. Читачі відзначають, що відчувається в оповіданні авторська біль і гіркота. Роман, мабуть, слід віднести до жанру магічного реалізму, і шанувальникам фентезі Сапковського читати його не рекомендується.

Редьярд Киплинг 
«Рики-Тики-Тави»
Цю історію протистояння відважного маленького мангуста і двох королівських кобр знають всі. Ми тільки хочемо нагадати про неї. Змії тут виступають в самому звичному для європейця образі: вони уособлюють природне зло, безвідносне і в цілому ненапрямлене. «Адже ти обідаєш по своєму смаку, - говорить Наг Мангуст, - чому ж я не можу закусити пташеням?». Зло існує у світі об'єктивно, як даність. Але це зовсім не означає, що з ним не потрібно боротися. І нехай стара казка про Рікі-Тікі-Таві нагадає нам перед настанням року Змії, що  з небезпекою треба зустрічати лицем до лиця, а бездіяльність тільки множить зло.


Франсуа  Мориак  "Клубок  змей"

Господар багатого маєтку Калез уже дуже старий. Ніхто з оточуючих, включаючи його сім'ю, не скаже про нього жодного доброго слова: жадібність, скнарість, ненависть, безпросвітне безвір'я - от, здається, і весь зміст цієї людини. Як клубок змій живуть в його серці злість і презирство до всього. Але все не так однозначно. Передчуваючи близький кінець, старий починає вести щоденник, намагаючись пояснити всім, але перш самому собі, як це сталося. Як з чутливого, сором'язливого, абсолютно незлого юнака перетворився в жовчного, ніким нелюбимого старого.
        У міру занурення в текст читачеві разом з героями роману належить зробити безліч переоцінок. І можливо, по прочитанню книги ми навчимося утримуватися від швидких і безапеляційних висновків щодо оточуючих нас людей. Можливо, перестанемо вигадувати собі ворогів і почнемо відверто розмовляти про проблеми зі своїми близькими, адже від простих недомовленостей виникає часом непорозуміння, здатне привести надалі і до повного відчуження між людьми.
Спробуйте зрозуміти людину, і ви побачите, що він гідний любові - говорить своїм романом Франсуа Моріак.


Явдат Ильясов «Заклинатель змей»

Не так багато написано книг про великого вченого, поета Омара Хайяма, якому в 2013 році виповниться 965 років з дня народження. «Заклинатель змій» - це, можливо, найкраща з них.
Народжений на сході в родині базарного наметника, Омар стане одним з найвідоміших людей свого часу, більше того, ім'я його не пропаде, і люди ХХI століття, як і раніше цитують його вірші:
«Щоб мудро життя прожити, знати треба чимало,
Два правила запам'ятай для початку:
                       Ти краще будь голодним, аніж що-попало їсти,
                       І краще будь один, ніж разом з ким попало ... »
Явдар Ільясов задумував «заклинатель змій» як першу книгу трилогії про Хайяма, але, на жаль, встиг закінчити тільки її. Тому яскраво і зримо ми можемо уявити собі лише дитинство і юність генія. Вас чекають дивовижні пригоди незвичайного хлопчика і повне занурення в атмосферу стародавнього Сходу. Книги Ільясова володіють чудовою кінематографічністю, як відзначають читачі.


Иван Ефремов «Сердце змеи»
У порівнянні з іншими книгами трилогії - «Туманність Андромеди» та «Годиною бика» - «Серце змії» не дуже відома книга. Але в ряді книг, присвячених Контактові цивілізацій, вона займає чільне місце. Перш за все тому, що є філософськи обгрунтованим (зі спробою природно-наукового обгрунтування) передбаченням. За цю книгу Єфремова називають батьком ксенопсіхологіі і теорії Контакту.
Кор Серпентіс, або Унук аль Хай (Серце Змії) - назва зірки, яка знаходиться в самій середині довгого сузір'я. До неї летять астронавти в пошуках побратимів по розуму. І Серце Змії дійсно виявляється населеною. Спочатку Контакт здається ризикованим і небезпечним. Але подальший розвиток подій є розгорнутим доказом двох головних ідей автора.
По-перше, «вигляд людини, єдиної на Землі істоти з мислячим мозком, не був, звичайно, випадковий і відповідав найбільшою різнобічностю пристосування такої тварини». Отже, ВСІ мислячі істоти повинні мати людський (гуманоїдний) образ.
По-друге, Контакт між цивілізаціями можливий тільки мирний, оскільки досягнутий він може бути тільки високо розвиненим суспільством, а «на вищому щаблі розвитку ніякого нерозуміння між мислячими істотами бути не може».
«Серце Змії» - книга, оптимістично спрямована в майбутнє. А віра в світле майбутнє - це якраз те, що всім нам стане в нагоді під Новий рік і в Рік Змії.


Джерело:  http://novostiliteratury.ru/2012/12/samye-zmeinye-knigi-versiya-nl/ 





Немає коментарів: