пʼятницю, 23 лютого 2018 р.














Фонд    нашої  бібліотеки поповнився новими виданнями. Пропонуємо ознайомитись з деякими з них:


908:398.3(477.87)

Н 72

Нова радість стала : колядки українців, угорців, словаків, чехів, румунів, німців, поляків Закарпаття / упоряд., вступ. ст., прим. Ю. В. Туряниця, новий запис С. Арпа. – Ужгород : Карпати, 2017. – 316 с. : кольор. іл. – Текст укр., угор., словац., чес., нім., румун., пол. мовами.

«Нова радість стала…» – це унікальне зібрання пісень-колядок, які й сьогодні побутують серед українців, угорців, румунів, словаків, чехів, німців, поляків Закарпаття. Саме колядки є складовою і важливою часткою давньої народної новорічно-різдвяної святковості, які вони супроводжували й одухотворяли.



908:016:821.161.2(477.87)

Ч-25

Петро Часто: між Україною та Америкою : бібліогр. покажч. : до 40-річчя літ. діяльності / Упр. культури Закарпат. облдержадмін., КЗ "Закарпат. обл. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка" Закарпат. облради ; уклад.: І. В. Когутич, О. В. Шмайда ; відп. за вип. О. А. Канюка. – Ужгород : TIMPANI, 2017. – 184 с. : іл.

Бібліографічний покажчик «Петро Часто: між Україною та Америкою» – друге видання у серії "Закарпатська публіцистика в іменах: бібліографія". Покажчик, присвячений 40-річчю літературної діяльності автора, відображає художню та публіцистичну грані письменника із філософським світоглядом, журналіста з півстолітнім стажем, багаторічного редактора найстарішої україномовної газети Америки "Свобода" Петра Івановича Часта.


821.161.2

Ж 15

Жадан, Сергій Вікторович. Інтернат : роман / С. В. Жадан. – Чернівці : Meridian Czernowitz, 2017. – 336 с.

Сергій Жадан написав важливий роман. З цього загальника і варто починати розмову про нього, саме цим будь-які згадки про «Інтернат» і виправдані наперед: це роман дійсно важливий, роман довгоочікуваний, врешті – це роман саме Жадана і саме про війну. Нашу сьогоднішню війну. Також на початку можна говорити і про те, що «Інтернат» – книга зріла: добре закроєна, відстояна. Щоправда, далі має йти чимала кількість «але», які подібні компліментарні характеристики мають суттєво уточнювати. До того ж, великі очікування часто наперед підживлюють майбутнє розчарування. Але тут справа в іншому. Все значно цікавіше і складніше.

       Паша, вчитель української мови у прифронтовому містечку, загалом-то невдаха і лузер: діти в школі мало не зневажають, дівчина пішла, з батьком і сестрою точиться тиха позиційна війна. А от до війни конкретної він ніяк не ставиться: його це не обходить, це не Пашина історія. Та головне – героя все влаштовує, і змінювати щось нема ані бажання, ані сил. У Паші є племінник, якого сестра здала в інтернат у сусідньому місті; тепер місто переходить від військових до військових, і малого треба забирати. Далі – хроніка трьох днів, на просторі яких і розверстується роман. Дійти, забрати, десь переночувати, щось поїсти, повернутися додому. А заразом і почати змінювати своє ставлення до оточуючих і навколишньої реальності: поза власним бажанням, обережно, але стрімко і невпинно. Зайняти позицію, вибрати поміж чи не однаково малосимпатичних Паші сил – насправді колізія в дусі Геміґнвея, чия присутність в «Інтернаті» відчувається постійно: недарма Жадан писав передмову до нещодавнього видання «Фієсти».

821.161.2

Л 72

Лойко, Сергій. Рейс : [роман-трилер] / С. Лойко. – К. : Брайт Стар Паблішинг, 2017. – 432 с.

За словами Сергія Лойка, головним героєм книги є колишній міліціонер, який викрав у бандитів «общак» на суму 62 млн доларів, сховався в Європі, потім перебрався в США, живе на своїй яхті в Лос-Анджелесі, а його дружина живе з дітьми в Лондоні. Вони летять до нього, щоб зустрітися на одному з островів Таїланду, але літак збивають, і герой повертається до свого колишнього життя до того, як він став корумпованим, вербується як доброволець до лав бойовиків на Донбас і як детектив на прізвисько «Бульдог» починає розслідувати цю справу.
«Він не цікавився політикою, нічого не знав про цю війну, доки сам не став її жертвою. Під час свого приватного розслідування він опиняється у пеклі війни серед "ополченців" і російських військових. За слідаи втікача йдуть бандити, чекісти, солдати і серійний вбивця. Йому треба вижити будь-якою ціною, щоб дізнатися, хто і чому вбив його родину. Він не чекатиме закінчення міжнародного розслідування і трибуналу, і його рука не здригнеться, коли він знайде злочинців і доведе для себе їхню провину», - розповів Сергій Лойко.
Журналіст наголосив, що версія, яка наводиться в його книзі, - це не розслідування, а версія того, що сталося.



908:392.4/.5(477.87)

Д 72

Драгун, Юлія Юріївна. Ой віночку з барвіночку : звичаї та обряди, коломийки Карпат / Ю. Драгун ; Обл. орг.-метод. центр. культури, Закарпат. обл. орг Нац. спілки краєзнавців України ; упоряд., підгот., матеріалів, вступ. ст., післямова, слов. І. В. Хланти; відп. за вип. Г. В. Дрогальчук, М. В. Делеган. – Ужгород : Патент, 2017. – 336 с. : іл. + ноти.
      У книжці подано п’єси Ю. Драгун, написані на основі народних вечорниць, колядування та власних спостережень у с. Новоселиця Тячівського району Закарпатської області, опис народної звичаєвості села. Зокрема, досить повно представлено весільний обряд і записані письменницею коломийки від рідної матері, бабусі та односельчан, до яких уміщено музичний супровід Галини Гордійчук. В основному збережені лексичні та морфологічні особливості говірки села.


908:398.8

Х 55

Хланта, Іван Васильович. Коломийкарі Закарпаття / І. В. Хланта ; запис текстів, упоряд., вступ. ст. І. В. Хланта, відп. за вип. В. В. Фролова, Г. В. Дрогальчук ; Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Обл. орг.-метод. центр культури. – Ужгород : Патент, 2017. – 712 с. : іл.
        У книжці зібрано найкращі твори талановитих коломийкарів Закарпаття ХХ – початку ХХІ століть. Це люди різних поколінь, які творять на своїй малій батьківщині. Всього тут представлено біографії та фрагменти літературного доробку понад 40 самодіяльних авторів. Читач найповніше познайомиться з неординарними особистостями, котрі складають сучасні коломийки, проте майже не відомі шанувальникам поетичного слова.


К 83.3

Ч-43

Іван Чендей у колі сучасників : зб. спогадів, ст., есе, худож. творів, бібліогр. джерел / М. І. Бабидорич, Ю. Бача, В. С. Габорець [та ін.] ; уклад. О. Д. Гаврош [и др.] ; авт. ідеї проекту О. Д. Гаврош ; відп. за вип. О. А. Канюка ; Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Закарпат. обл. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка. – Ужгород : РІК-У, 2017. – 420 с. : фото, іл.
       Збірник матеріалів «Іван Чендей у колі сучасників», підготований до 95-річчя від дня народження українського письменника, лауреата Національної премії ім. Т. Г. Шевченка, – спроба показати не тільки постать митця, але й епоху, в якій він жив і творив. Адже під однією обкладинкою зібрано публіцистичну спадщину письменника, який чимало писав про видатних сучасників; спогади, статті, есе, художні твори літературознавців, колег по перу, журналістів, друзів, рідних, які особисто знали митця; аналіз його епістолярної спадщини та доповнення бібліографічного покажчика про життя і творчість Івана Чендея.

К 83.3
Ф 32

Федака, Дмитро Михайлович. Українське красне письменство Закарпаття : літ. портрети й ескізи / Д. М. Федака. – Ужгород : TIMPANI, 2016. – 588 с.
        До книги, якою Закарпатська організація Національної спілки письменників України підійшла до свого 70-річчя, увійшли стислий огляд художньої літератури краю від найдавніших часів та літературні портрети й ескізи творців українського художнього слова ХІХ ст. (Василь Довгович, Михайло Лучкай, Юрій Гуца, Олександр Духнович, Олександр Митрак, Анатолій Кралицький), письменників, що ввійшли у літературу в 20-30-ті роки ХХ ст. і вивели її на загальноукраїнський і європейський рівень (Юлій Боршош-Кум’ятський, Зореслав, Юрій Станинець, Федір Потушняк, Іван Ірлявський), представників літературного цеху краю повоєнного часу і нинішніх днів (Іван Чендей, Петро Скунць, Дмитро Кремінь, Дмитро Кешеля, Василь Густі, Петро Мідянка, Мирослав Дочинець, Василь Малишка) і ряду інших письменників, літературознавців та фольклористів.

Королівська обіцянка Автор: Марина та Сергій Дяченки                    

Мова видання: українська

Мова оригіналу: українська Обкладинка: твердаКількість сторінок: 288Жанр: Дитяча літератураСерія: Світи Марини та Сергія ДяченківРік видання: 2017ISBN: 978-966-03-8033-2

«Королівська обіцянка» — другий роман трилогії про пригоди школярки-семикласниці Ліни Лапіної (до трилогії також входять романи «Ключ від Королівства» і «Зло не має влади»). Ця трилогія вийшла в новій серії видавництва «Фоліо» «Світи Марини та Сергія Дяченків», у якій будуть опубліковані майже всі твори (понад 20 томів) письменників, перекладені українською та чудово ілюстровані. Також у цій серії 2017 року вийшов друком роман «Страта».Ліна несподівано для себе знову потрапляє у чарівне Королівство, доля якого напряму залежить і від неї. Чи не злякається дівчинка, хоч вона і маг дороги, карколомних небезпечних пригод, що на неї чекають у світі, звідки немає вороття?.. Її супутники — людожер Уйма, некромант Максиміліан, на кожному кроці — пастка, йдеться про життя на краю від загибелі... Але Ліна не відступає від даної нею обіцянки...



Дяченки М. та С.

Варан
Світи Марини та Сергія Дяченків
Фоліо 2017 р. 326 ст. , обкладинка: т
Дивовижний світ зі своїми законами. Маги, які творять дива і знають наперед думки простих людей. Захоплюючі пригоди, неймовірні тварини, живі поля і ліси — у романі М. та С. Дяченків «Варан» є все, що потрібне «справжньому» фентезі. Але є і те, що відрізняє прозу Дяченків від інших, — філософський зміст, одвічні питання, на які, можливо, немає відповіді, але які повинна поставити собі кожна людина...ISBN: 978-966-03-8032-5



Зло не має влади

Світи Марини та Сергія Дяченків

Фоліо 2017 р. 316 ст. , обкладинка: т

«Зло не має влади» — останній роман трилогії про пригоди школярки-семикласниці Ліни Латної (до трилогії також входять романи «Ключ від Королівства» і «Королівська обіцянка»). Ця трилогія вийшла в новій серії видавництва «Фоліо» «Світи Марини та Сергія Дяченків», у якій будуть опубліковані майже всі твори (понад 20 томів) письменників, перекладені українською та чудово ілюстровані. Також у цій серії 2017 року вийшов дру: ком роман «Страта».
     Що чекає Королівство, мешканці якого забули свого короля? Звісно, воно приречене на загибель та запустіння. Тим більше коли його осаджує Сарана — жахлива стонога і сторука навала змітає й витоптує все на своєму шляху, і немає від неї порятунку. У Ліни, мага дороги, є лише три дні, щоб урятувати Королівство...ISBN: 978-966-03-8035-6


Дяченки М. та С.
Магам можна все
Світи Марини та Сергія Дяченків
Фоліо 2017 р. 357 ст. , обкладинка: т
Уявіть, шановний читачу, що людина, ось, наприклад, ви — це такий собі будиночок із безліччю кімнат, у яких живуть їх мешканці. І ось комусь — сторонньому, в усякому разі, не вам, спадає на думку — а що буде, якщо відселити деяких мешканців, навіть не питаючи власника будинку? Що буде, якщо препарувати душу людини?..
Таємничий Препаратор почав свою справу. Разом з ним почав діяти і Хорт зі Табор — вроджений маг. Магам, як відомо, можна все, особливо коли в мага є Кореневе Заклинання Кари, проти якого безсилий будь-хто. Але... Але справа навіть не в тому, що його супротивник теж маг, він дуже могутній і вже мільйон років удосконалює свою магічну майстерність, а в тому, що в битву втрутилась любов...ISBN: 978-966-03-8025-7



Дяченки Марина та Сергій
Страта
Світи Марини та Сергія Дяченків
Фоліо 2017 р. 349 ст. , обкладинка: т

...Письменниця Ірена Хміль потрапляє в лабіринт світів, створених таємничим Моделятором — її колишнім чоловіком, геніальним винахідником. Вона розуміє, що треба рішуче втрутитись, бо «творіння» безумця вже не контролюється його волею і може спричинити катастрофу, яка зруйнує світ...ISBN: 978-966-03-7744-8







Дяченки М. та С.
Самум: роман, повість, оповідання
Світи Марини та Сергія Дяченків
Фоліо 2017 р. 316 ст. , обкладинка: т
Вона — сучасна відьма-авантюристка, ворожить і знімає причину та вро-ки, проте вірить тільки в гроші. Він — демон, що вселився в неї.Вона — одержима. Він — жорстокий хазяїн.
Двоє ненавидять одне одного і пов’язані спільною місією. Варто хоч раз помилитися, спізнитися, схибити — і відьма, і демон опиняться в пеклі. Однак у такій важкій справі помилка - це тільки справа часу...
До нової книжки Марини та Сергія Дяченків, крім роману «Одержима», увійшли нові повісті та оповідання: «Електрик», «Самум», «Хрущ».ISBN: 978-966-03-8024-0






Герус, Л.М. Українська народна іграшка. – Харків: Вид-во «Балтія-Друк», 2017. – 64 с.

Народна іграшка – унікальне явище культури, тісно пов’язане зрізними проявами життя, багатогранне за змістом. Вона здатна зацікавити і дітей як безпосередніх учасників гри, і дорослих в якості потужного засобу виховання. Вона захоплює фольклорною тематикою, довершеною простотою форми, конструктивною вигадливістю, лаконічним декором, своєрідною емоційною налаштованістю, яку надає їй здатність рухатись та утворювати звуки.


Косміна, О.Ю. Українське народне вбрання. – Харків: Вид-во «Балтія-Друк», 2017. – 64 с.

Якщо пісня – душа народу, а танок – його характер, то народний одяг – це його зовнішність, приваблива і яскрава, вишукана і вибаглива. Традиції українського національного вбрання сягають глибин загальнонародної культури. Разом з історією народу зусиллями багатьох поколінь вони розвивались упродовж віків аж до початку XX ст., коли з причин політико-економічного та історико-культурного характеру народний одяг вийшов з широкого ужитку і зайняв, так би мовити, святково-ритуальну нішу.

            

 Ці книги Ви зможете переглянута та отримати в нашій бібліотеці!

Немає коментарів: