суботу, 19 грудня 2020 р.

Літературно – мистецький вернісаж "Історія української літератури та мистецтва очима Івана Чендея та його сучасників"

      

Напередодні ми вшановували пам'ять лауреата Шевченківської премії Івана Чендея.Саме цій події присвячено літературно-мистецький вернісаж "Історія української літератури та мистецтва очима Івана Чендея та його сучасників",  який був проведений в нашій бібліотеці разом з учнями 10 -А класу Королівської ЗОШ №1 та вчителем української мови та літератури Токач В.І. 
    

    Королівська селищна  бібліотека  популяризує твори Закарпатських письменників, також  життя і творчість нашого видатного земляка Івана Михайловича Чендея. Звертаємо увагу користувачів  на нові твори про нього. За спогадами сучасників, через школу Івана Михайловича Чендея пройшло кілька генерацій сучасних письменників. Іван Михайлович ставився до учнів по-батьківськи, переживав за їх долі, був справжнім другом. Лауреат Національної премії Т. Г. Шевченка, крім письменницької місії , знаходив час створювати і людські стосунки. До нього можна було звернутися у тяжких випадках і отримати допомогу. Очільник Спілки письменників Василь Густі зауважував: «Іван Чендей – не тільки видатний майстер слова, а й педагог, котрий виховав чимало талановитих учнів. Багато зробив і тоді, коли керував Спілкою письменників».
В фонді нашої бібліотеки  є збірник матеріалів «Іван Чендей у колі сучасників». Ця вражаюча книга показує не тільки постать митця, але й епоху в якій він жив і творив. 
Токач  Віра Іванівна розповіла про збірник матеріалів “Іван Чендей у колі сучасників”, підготований до 95-річчя від дня народження українського письменника, – спроба показати не тільки постать митця, але й епоху, в якій він жив і творив. Адже під однією обкладинкою зібрано публіцистичну спадщину письменника, який чимало писав про видатних сучасників; спогади, статті, есе, художні твори літературознавців, колег по перу,журналістів, друзів, рідних, які особисто знали митця, аналіз його епістолярної   спадщини та доповнення бібліографічного покажчика про життя і творчість Івана Чендея.
     Книгу "Іван Чендей у колі сучасників" назвав "важливою в історії України та історії української літератури" товариш  письменника, доктор історичних наук Іван Мешко.За словами автора ідеї, одного з укладачів, письменника Олександра Гавроша, цією книгою  показано нові висоти,  вона стає по-справжньому науковою й збірник може конкурувати із київськими видавництвами. "Чендей – це більше, ніж письменник. Він – символ своєї епохи. У книзі не просто спогади про одного письменника, тут є спогади про свій час, безліч різних ситуацій", – коментує Олександр Гаврош.
     Збірник складають статті Івана Чендея про художників, письменників, актуальні проблеми часу, які публікувались в періодиці. Також тут вміщено майже 30 спогадів літературознавців, письменників, друзів, рідних з України та із закордону, від академіка, директора Інституту літератури НАН України Миколи Жулинського, Івана Дзюби до родини ювіляра. У книзі вміщено й наукову розвідку дослідника епістолярної спадщини Івана Чендея, підготовлену одним з укладачів, професором із Києва Сидором Кіралем та бібліографію про життя і творчість письменника.

 Присутні  переглянули коротке відео в якому донька письменника, одна із укладачів збірника Марія Трещак  каже що,  коли взяла до рук книгу, зрозуміла, чому батько радів кожній новій своїй книзі, як дитині, бо пішли мурашки по шкірі. Щоб заінтригувати читачів, пані Марія поділила спогади на три категорії: Чендей у моєму житті; Я і Чендей; Я у житті Чендея. 
      Віра Іванівна зазначила цікаву  деталь, що   Іван Чендей є також автором сценарію фільма "Тіні забутих предків".
Учні Дудого Василь та Мойсей Олег цікаво та змістовно аналізували повість письменника"Іван". Не менш цікавими були "Крилаті вислови Івана Чендея" (презентація Громовчук Богдани),  інформація про художника В. Микиту (Дудого Василь), цитати із повісті І.Чендея "Іван"(Товт Іветта). 
 

Решетар В.Ю. підготувала та провела   бібліографічний  огляд літератури по творам письменника представлених на книжковій виставці "Художній світ Івана Чендея" та ознайомила учнів з визначенням анотації та її видами.
      "Письменники люди особливі, бо тривалість їхнього життя не обмежується датою смерті.  " До 90-ліття родина видала збірку афоризмів "Спалахи іскрин" До 95-ліття видали дуже гарну і цікаву книгу спогадів". Пам'ять про письменника в його творах, які ми читаємо та вивчаємо,історія його краю — в його творах. Вона відлунює в них гомоном блакитних овидів дитинства, складними перипетіями людських взаємин, світить чарівним світлом народних казок і легенд…

Немає коментарів: