вівторок, 13 вересня 2011 р.

Історія Королівської селищної бібліотеки


      Історія бібліотек селища Королево бере свій початок у далекому  післявоєнному  1946 році.
         
                          На території села було відкрито хату – читальню. Її першим працівником став Чейпеш Степан, вона налічувала 30 книжок.                                                                         
               З 1950 по 1951 рік бібліотекою завідувала Данко Марія Юріївна. Фонд бібліотеки нараховував 3 – 4 тисяч книг.
            У 1954 році на базі початкової школи відкривається Королівська районна бібліотека для дітей та юнацтва. Завідуючою бібліотекою стає Цугорка ( Кормош) М.А., також  з нею працює  зав. абонементом – Міговк Г.А Фонд бібліотеки становить 10- 12 тис. примірників. Читачів близько 1200 чоловік. Завідувачкою сільської бібліотеки є Журавльова Л.К. Виховання у читачів любові до рідної землі та людей, які живуть і працюють поруч є провідним у роботі бібліотеки, яка носить почесне звання відмінної роботи.
             У 1960 році на базі районної дитячої бібліотеки для дітей та юнацтва  відкривається селищна  бібліотека для дорослих. З 1960 по 1966 роки зав. бібліотекою є Ходаківська В.С., а бібліотекарем  працює Кормош М.А. Книжковий фонд на 1966 рік становить 20 тис. 928 томів.
   
 З 1966 року зав. бібліотекою стає Стрижак В.М. Працює разом з бібліотекарем Кормош М.А. до 1991року.
     Успішність  пропаганди  книг залежить в першу чергу від того, наскільки повно і змістовно  укомплектовано книжковий фонд. Василина Михайлівна постійно дбає про змістовне наповнення фонду бібліотеки книгами різностороннього змісту, особливо творами краєзнавчого  характеру. У фонді широко представлені художні твори письменників нашої області. Особливим попитом користуються твори : М. Томчанія « Жменяки»,поезія Д. Вакарова і Ю.Гойди, роман Ф. Потушняка « Повінь», книги Ю.Мейгеша,Л.Угляренка, твори письменників молодшого покоління В.Вовчка,П.Скунца,Ф.Кривіна,  Л.Балли,В.Ладижця та інших.Читачі мають змогу ознайомитись  з різними творами безпосередньо біля стелажів, які зі смаком оформлені відповідними надписами,роздільниками та ілюстраціями. Бібліотекарі завжди допомагали читачам вибрати потрібну книгу за їхніми запитами.
В.Стрижак та М.Кормош у 60-70 роках зробили величезний внесок у вихованні підростаючого покоління. Надзвичайно популярними тоді були твори О.Дюма,М.Ріда,Д.Дефо,Д.Лондона,О.Беляєва,О.Гріна,Г.Уельса.
           Крім селищної бібліотеки були ще й бібліотеки: залізнична, яка мала унікальну та дуже цінну технічну літературу ( тут довгий період працювала бібліотекарем Удичко, а також С.М. Чукран), дитяча, яка утворилася в 1975 році ( працівниками були Петенько М.М. та Василькун М.М.,пізніше прийшла Домокош Т.М. ) . У кожній бібліотеці можна було знайти підшивки свіжих газет, журналів. Особливою популярністю користувались «Комсомольская правда», « Правда», «Известия», «Литературная газета», журнали « Перець» «Крокодил» та ін.
           На  сьогоднішній день Королівська селищна бібліотека для дорослих – це найбільша  книгозбірня у селищі. Зав. бібліотекою з1986 року  по сьогоднішній день є Гілвей Л.І,  провідним бібліотекарем Решетар В.Ю.  Книжковий фонд нараховує 24 тис. прим.книг, обслуговує 1800 користувачів, з них 800 – юнацтво. Суспільно-політичної – 6 тис. прим.,природничої – 1500 прим.,техніка – 1200 прим., художня література – 1300 прим., періодичні видання - 7 назв.
     Структуру бібліотеки складають : абонемент кімната для юнацтва, де естетично оформлені книжкові виставки. Серед них виставка- діалог:  «Чи можна стати бізнесменом у 15 років?», де одна з частин виставки складається із пронумерованих запитань, друга з видань, які допоможуть знайти відповідь на ці запитання. Виставка – роздум: «Що цікаво молодим», де представлені видання на цікаві для читачів гостропроблемні теми. « Учися! Дізнавайся! Дивуйся!»та «Студенту і не тільки…»- це виставки,   де представлені нові надходження літератури в яких можна знайти відповідь на питання, які цікавлять юнацтво, молодь.Також до структури бібліотеки входить окрема кімната краєзнавчої літератури, де зібрано весь краєзнавчий фонд, ведеться краєзнавча картотека. Краєзнавчий фонд нараховує близько 500 примірників краєзнавчої літератури. 380 примірників це художня література письменників Закарпаття, в тому числі письменників- земляків: В.Густі, В.Вароді, М.Чухрана та інших.
    
В краєзнавчій кімнаті організовано книжкові виставки:

1 «Тут все священне,все твоє, бо зветься просто рідним краєм»,
де представлена література за розділами:
-1.Сторінки карбовані історією
-2.Духовні витоки краю
-3.Обряди та звичаї наших предків
-4.Літературно-мистецьке Закарпаття
2) «Краєзнавчий портрет Виноградівщини» включає розділи:
-1. Події і люди з життя краю
-2. Поети- земляки (В.Вароді,В.Густі,М.Чухран)
    3)Книжкова виставка «Поетичні обрії рідного краю». Тут зібрані книги письменників нашого краю- даровані користувачам нашої бібліотеки : В.Кузан,І. Ісаєвич, І. Петровцій, М. Продан,Пет ро Ходанич.
          Поповнюється фонд краєзнавчих документів ксерокопіюванням необхідних матеріалів,  складаємо прес- досьє «Цікаві люди селища», «Знай наших».


             Ще дві кімнати, які також входять до структури в яких розміщений фонд українських художніх творів з найдавніших часів до літератури ХХ століття, а також галузеву літературу (суспільно-політичну,техніка, природнича, історія) 

         Бібліотечна діяльність дає широкі можливості для організації правового виховання молоді шляхом створення різноманітних клубів, об'єднань за інтересами, залучення дітей до підготовки і проведення масових заходів.
           При  бібліотеці діє клуб за інтересами «Азбука права» мета якого:всебічний розвиток молодої людини,як особистості та найвищої цінності суспільства, виховання високих моральних якостей, формування громадян, здатних до свідомого суспільного вибору, збагачення на цій основі правового інтелектуального, культурного рівня.
  Основним змістом роботи клубу є проведення різних заходів, зустрічей з працівниками правоохоронних органів, цікавими людьми, обговорення молодіжних проблем. Так працівниками бібліотеки було проведено заняття на тему: аукціон «Юний правознавець»,експрес- пошук «Найкращий знавець права», годину правових знань «Школа нового покоління», ситуативну гру «Вчинок та   його відлуння», ток-шоу «Стати Європою, щоб бути Україною.»,конкурс знавців історії державності та правознавства.
            Все, що робить бібліотека сьогодні в питаннях формування фондів,автоматизації бібліотечних процесів,оновлення і модернізації форм бібліотечного обслуговування користувачів, розробки масових заходів- все це стає надбанням жителів селища. Наша місія- «Бібліотека надає кожному користувачеві доступ до книги та інформації для набуття знань;духовного збагачення;втіхи та розваги.» Так одним із останніх досягнень бібліотеки є  участь та перемога в проекті програти « Бібліоміст», за допомогою якого відбулося  підключення до Інтернету, що дало можливість   доступу до світових інформаційних ресурсів незалежно від місця проживання, освіти, соціального стану;стати інформаційною базою для навчання, спілкування та реабілітації людей з обмеженими фізичними можливостями; покращити якість обслуговування користувачів бібліотеки.


Немає коментарів: