середу, 7 грудня 2011 р.

Святкування відкриття та освячення пам'ятника " Королівському Тетраєвангеліє"

     30 листопада у Королеві відбулося урочисте відкриття та освячення пам'ятника " Королівському  Тетраєвангеліє", яке входить у двадцятку найважливіших рукописів в Україні, написаних на папері. Як зазначив у своєму виступі на відкритті професор В.Німчук, це перший відомий пам'ятник Євангелія, встановлений у селищі.Така важлива подія не лише для Королева, а й для краю й України загалом  стала можлива завдяки ініціативі  місцевих патріотів, серед яких молодий мовознавець Василь Шаркань, письменник М. Чухран.Автором пам'ятника став архітектор Василь Черкун, а виготовили його з півторатонної гранітної брили.До спорудження пам'ятника  та благоустрою території навколо нього долучилися ціла плеяда місцевих майстрів, а також  підприємці, народний депутат С.Аржевітін, депутат районної ради Ф.Ісайович, інші спонсори та меценати.На святковому заході їх  відзначили у вітальних промовах та нагородили грамотами і подяками  голова рай. ради О.Любімов, голова райдержадміністрації Т.Граб, голова сел.ради П.Іваніга.

      Пам'ятник освятили єпископи Мілан Шашік ( Мукачівська греко-католицька єпархія), Кирил (Українська православна церква КП) .
У важливому духовному заході разом  із духовенством, місцевими жителями та гостями з сусідніх районів взяли участь науковці з Ужгорода,Львова і Києва. Завершальним акордом  свята стало виконання хором викладачів Королева пісні " Боже великий, єдиний", яку підтримали всі учасники заходу.

    У бібліотеці було проведено інтернет -бесіду на тему: "Королівське Євангеліє- визначна пам'ятка писемності  України" та  виготовлено інтернет-центром  ІНФОРМ-довідку та буклет "Королівському Євангеліє - 610 років"

Немає коментарів: