четвер, 9 липня 2020 р.


Родина – найдорожче, що є у людини. З сім'ї починається життя людини, тут відбувається формування її як громадянина. Родина – це любов, підтримка, довіра, сила, щастя, радість та надія. А ще – це міцний духовний зв'язок між усіма її членами, і не має значення скільки людині років, де вона працює, який у неї статус чи положення… кожному хочеться ніжності та родинного тепла.
До Дня родини в Україні, який щорічно відмічається 8 липня, Королівська бібліотека- філія для дорослих пропонує підбірку книг про вічні сімейні цінності, про пам’ять та долю роду і складне плетиво минулого і сучасного.


Люко Дашвар «Покров»


У книзі переплітаються два часових відрізки: історія роду Дорошів, починається ще у далекому 1843 році з козака Яреми Дороша, який згрішив, закохавшись у юну Перпетую, – та Майдан, коли Революція гідності змінила світогляд тисяч людей по всій країні. Головна героїня – Мар’яна – потрапляє в самий епіцентр подій: неймовірна історія знайомства з коханим і таке ж неймовірне його зникнення, участь у подіях на Майдані, пошуки нащадків славного козацького роду, та доленосні перешкоди і випробування… Але недарма кохання є найкращим і найдорожчим скарбом, а рідна кров – захист-«покров».
  Лідія Орел
 «Українська Родина – обряди і традиція»


        У книзі Лідії Орел висвітлено звичаї та обряди українського народу, які здавна передавалися від покоління до покоління: родини, хрестини, виховання дітей, молодіжні вечорниці та досвітки, весільні обряди, звичаї громадського побуту, ярмаркування тощо. Подано відомості про народне будівництво (хати, громадські будівлі, вітряки). Містяться матеріали наукових розвідок та польових досліджень. Видання включає добірку народних пісень з нотами, фотографії та бібліографію.
Іван Нечуй-Левицький «Кайдашева сім’я»


         Кайдашева сім’я» — реалістична соціально-побутова повість класика української літератури Івана Нечуя-Левицького. У творі описано події, що відбувалися у великій сільській родині Кайдашів. Конфлікти усередині сім’ї зображено з гумором, проте добре ставлення до сварливих Кайдашів не перешкоджає автору безжально критикувати суспільний лад, спосіб організації громади, поведінку духовенства, які призводять до зубожіння людського духу.
Володимир Лис «Країна гіркої ніжності»

  Вражаюча сімейна сага на тлі української історії. Три покоління, три жінки, які обирають свій шлях, кохають, ненавидять, страждають і радіють… Вона мала дивне ім’я та дивовижну долю. Дазі, тобто Даздрапермі, довелось народитися в переломні 20-ті роки XX століття та зазнати чимало поневірянь як дочці «ворога народу»… Її дочці Віталії теж доведеться надіти терновий вінець, а на онуку Олесю чекають власні випробування… Ці жінки не можуть переломити хід історії своєї країни, але разом із нею вони проживатимуть життя таким, яким воно є, – з усім його болем, щастям, бідою і радістю, коли почуття терпкі й щемливі, а ніжність справді гірка…
Воропай Олекса «Звичаї нашого народу»

«Звичаї нашого народу» — фундаментальна праця Олекси Воропая, підсумок його самовідданої багатолітньої пошукової роботи, яка охоплює річний календарно-обрядовий цикл життєдіяльності українців та традиції народного одягу. Видання розраховане на всіх, кому дороге минуле нашого народу, його прадавні корені.
  Марко Грушевський
«Дитина у звичаях і віруваннях українського народу»


      Праця українського етнографа, громадського діяча, єпископа УАПЦ Марка Грушевського (1865—1938) є “пребагатою збіркою матеріалу про дітей в українському селі” (І. Франко). Подано і проілюстровано дослідження про дитячі іграшки й забави. Авторський текст доповнюють коментарі на полях відомих педагогів, психологів, медиків, письменників.
    Книжка зацікавить не лише фахівців — етнографів, фольклористів, педагогів, медиків, а й батьків, широке коло читачів.

Бібліотека бажає усім родинного затишку та запрошує до читання всією сім’єю.

Немає коментарів: