понеділок, 27 липня 2020 р.

28 липня щорічно в Україні відзначається День Хрещення Київської Русі – України, у день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира, одного із засновників і покровителів нашої державності.

        Для українців це свято символізує спадкоємність тисячолітньої історії України, нації і держави. Це – символ неподільності Українського народу і його єдності навколо ідеї сильної держави і віри. Це - символ соборності усіх українців і всіх українських земель навколо рідної державної і духовної столиці – Києва.
       Історики називають кілька причин, які спонукали князя Володимира Великого хрестити Русь. Головною з них стало бажання київського князя об’єднати слов’янські землі, щоб зміцнити державу. Він розумів, що для цього потрібна єдина релігія. Разом з тим, прийняття християнства як вчення, як ідеологічної системи, як релігії було закономірним для розвитку суспільства того часу, підготовленим усім ходом історії та об'єктивними потребами доби.
    Королівська селищна бібліотека-філія  для дорослих пропонує до свята підбірку книг, в яких розкривається тематика цієї історичної події.
Пропонуємо вашій увазі прослухати  аудіоверсію книги Історія Русів


Духопельников В. «Володимир Великий».
Ніхто із перших київських князів не залишив по собі такої пам’яті, як Володимир Великий. Про нього і часи його правління на Русі, коли держава досягла вершини своєї могутності, народ складав балади, розповіді та пісні. Володимир хрестив Русь і, таким чином, встановив зв´язок із Візантією, яка була на той момент центром європейської культури і освіти.
Духопельников В. «Ярослав Мудрий».
Князь Ярослав (978-1054 р.р.) продовжив головну справу життя свого батька, Володимира Великого, – «збирання» давньоруських земель. Він відновив єдність Київської Русі, зміцнив державний апарат, заклав основи судової системи та провів культурні перетворення. Саме при ньому остаточно утвердилося християнство, інтенсивно розвивалася освіта й книжність, здійснювалася грандіозна розбудова Києва як столичного міста. Київська Русь стала найбільшою державою Європи. Все це дає історикам підставу стверджувати, що під час правління Ярослава (1019-1054 р.р.), прозваного Мудрим, – це час найвищого розквіту Київської Русі.
Дмитро Степовик «Історія Української ікони Х-ХХ століть».
У книзі розкриваються особливості розвитку української ікони від хрещення Київської Русі до кінця ХХ століття. Дається періодизація історії ікономалювання, характеризуються стилі й специфічні риси української ікони, які відрізняють її від творів інших ікономалярських національних шкіл, аналізуються осередки та школи ікономалювання. Значна увага приділяється продовженню національних ікономалярських традицій у діаспорі. Книга буде цікавою для мистецтвознавців та всіх, хто цікавиться розвитком української духовної традиції.

Історія Русів

   За майже двохсотлітній період свого існування «Історія Русів» була опублікована двічі: один раз малим тиражем російською мовою в 1846 році в Москві, вдруге — 1956 року в Нью-Йорку.
      Свого часу вона таємно поширювалася в списках, за неї платили несосвітенні гроші, всі, хто її прочитав, зазнали її чару. «Історією Русів» користувався Тарас Шевченко при написанні багатьох своїх патріотичних творів, а також Пушкін («Полтава»), Гоголь («Тарас Бульба») та багато-багато інших письменників, істориків, політичних діячів.
    «Історія Русів» — це твір історичний і політичний, суворо реалістичний і легендарний, романтичний; це — дзвін на сполох, заклик українцям до єднання, визволення, це — історично справедливий погляд на наше минуле.
   Для ознайомлення з цією та іншою    літературою, чекаємо всіх у бібліотеці.

Немає коментарів: