понеділок, 3 серпня 2020 р.

Пам'ятка-порада "ХОЧУ ЧИТАТИ!"

      Один із найкращих подарунків, який ви у змозі зробити своїй дитині, – навчити її любити книги. Не існує дітей, котрим би не подобалося, як мама чи тато читають їм уголос. Що зробити, аби читання книг стало для дитини потребою, дарувало задоволення?

         Бібліотека- філія  для дорослих пропонує поради від педагогів:

1. Знайомте дитину не лише з історією в книзі: пам’ятайте про автора, про ілюстраторів. Зверніть увагу юного читача, хто написав твір, розказуйте про дитячих письменників. Ілюстрації іноді заслуговують не меншої уваги, ніж сама розповідь та підігрівають дитячу цікавість.
2. Допоможіть малюку у безмежному океані книг: навчіть вибирати книги на полицях бібліотеки, у магазині, розповідайте, як і для чого вони так розміщені. Поділіться, які книги любите читати ви та інші члени родини, як складалася сімейна бібліотека.
3. Можна та, навіть, необхідно провести дитині екскурсію у місцеву бібліотеку – шкільну, районну. Там із вами працюватимуть професіонали! А ви зможете розкрити таємницю, які книжки читали у дитинстві, котрі з них стали найулюбленішими та розказати про першу книгу, яку прочитали самостійно, поділитися враженнями.
Важливі:
Виразність. Від самого малечку почніть читати дитині вголос та не припиняйте навіть тоді, коли вона сама цьому навчиться. Таким чином ви готуєте малюка до самостійного читання, в основі якого лежить сприйняття писемного мовлення, що дуже відрізняється від усного. Декламуючи виразно, ви вчите дитину правильно будувати фразу, інтонаційно її оформляти.

Уява. Запропонуйте візуалізувати прочитане. Уявляючи, наділяючи життям події та персонажі зі сторінок книжок, дитина краще сприйматиме текст. Малюкам для цього підійдуть книжки з яскравими ілюстраціями. Старшим читачам зачитайте уголос фрагмент із книжки та обговоріть, який у кого образ чи картина постали.

Допитливість. Направте природну допитливість дитини у потрібному напрямі: на етапі, коли ще читаєте малечі вголос, зупиняйтеся й самі ставте запитання по тексту і разом шукайте відповіді на них. Але не переповідайте продовження історії – нехай залишається інтрига.

Гра. Дозвольте дитині робити помітки, описувати образи й занотовувати думки, викликані прочитаним. Купіть кольорові олівці чи маркери, стікери, щоб син чи донька змогли відмічати у тексті цікаві місця, влучні вислови, робити закладки.
Пропонуємо літературу, де ви знайдете корисні поради за темою:
1. Буше Ф. Книжка, яка допоможе полюбити книжки навіть тим, хто не любить читати.
2. Коченіна М.Н. Як залучити вашу дитину до читання.
3. Ростислав Семків.Як читати класиків?
4. Велика книжка СУПЕРСИЛ.
5. Момот Т.Л. Книга помилок. Для тих, хто не любить читати.

Вчимо на особистому прикладі

      Дитину мало навчити читати. Треба мотивувати її займатися самостійно.Батьки – головний авторитет для дітей. Тому ваш особистий приклад і зацікавленість в літературі навчить дитину читати набагато швидше, ніж сотні модних методик. У будинку, де книги займають почесне місце, у дитини так чи інакше прокинеться цікавість до них. Так що не забувайте регулярно поповнювати свою бібліотеку книгами для дорослих. 

      
       Щоб зацікавити малюка, створіть якийсь ритуал. Наприклад, ввечері перед сном ввімкніть нічник і читайте вголос улюблені казки, а вдень обговорюйте прочитане. Спільне читання зблизить вас і подарує теплі емоції.

       Допоможіть дитині самій вибрати цікаві для неї книги, розкажіть, що ви самі любили читати в дитинстві. Хваліть дитину і відзначайте її успіхи. Це замотивує малюка читати самостійно.

      Ви самі любите читати? Які ваші любимі книги? Діліться в коментарях.

Немає коментарів: