неділя, 29 листопада 2020 р.

Книжковий компас «Свічка плакала в скорботі» до Дня пам’яті жертв голодоморів

Серед найбільш трагічних сторінок історії українського народу особливе місце займають три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор  1932-1933 років. Внаслідок зумисних дій влади впродовж декількох років Україна втратила близько 10 мільйонів життів.  Тому щороку четверта субота листопада в Україні є Днем пам’яті жертв голодоморів. Цьогоріч День пам’яті жертв голодоморів припадає на 28 листопада. Кожного року по всій Україні проходе акція «Запали свічку», в рамках якої всі охочі можуть взяти участь, запаливши свічку в своєму вікні.

Бібліотека для дорослих рекомендує вам ознайомитися з літературою відповідної  тематики:


«Голодомор. Геноцид українського народу 1932-1933»

Книга «Голодомор. Геноцид українського народу 1932-1933» у стислій формі розповідає про головні причини найжахливішої за масштабом та перебігом подій трагедії, яку пережив у 1932-­1933 рр. український народ. Автори розкривають тло трагедії, наголошують на її штучності. У центрі авторської уваги пошук відповіді на питання, чому терор голодом був спрямований проти України.
        Видання описує механізм Голодомору, його зловмисність, кваліфікує його відповідно до Конвенції ООН 1948 р. як геноцид, злочин проти людства. Книга написана на основі детального вивчення історіографії проблеми, в ній широко використано документальні матеріали, свідчення очевидців.


Барка В. « Жовтий князь»
       Роман «Жовтий князь» написав представник української діаспори у Сполучених Штатах Америки Василь Барка. Це історія про трагічні події в житті українського народу. На сторінках книги є все: і біль, і страждання, і смерть, і голод, і розпач. Історія розповідає про село, яке постраждало від голодомору. Про батьків та дітей, які змушені були не лише дивитися на страждання один одного, а й на гори зерна, які гнили на колгоспних дворах в той час, коли люди не мали, що їсти.

Моргун Ф. Сталінсько-гітлерівський геноцид
        Моргун Федір, майстер публіцистичної прози із захопливими сюжетами, переконливо показує і доводить, що головна спроба геноциду українського народу – Друга світова війна.
         Автор вважає, що геноцид здійснювався також проти Польщі, Білорусі та інших народів світу. Він сподівається, що знайдуться історики, які опишуть і оцінять масштаби жахіть, пережитих усіма народами в роки тиранії сталінщини.
Улас Самчук. "Марія".  В день пам'яті жертв Голодомору твір, як то кажуть, в тему. Історія простої, працьовитої жінки від народження до голодної смерті. І не лише про Голодомор. Це книга про Україну.  А ще радимо цю книгу через мову - зрозумілу, сучасну, без діалектів та росіянізмів. Прослухала аудіокнигу. https://youtu.be/thQaAs-U_hM . 

       Запрошуємо за книгами до Королівської селищної бібліотеки для дорослих.

Немає коментарів: