середа, 4 січня 2023 р.

Літературна світлиця "Словограй"

 

Чергове  засідання  літературної світлиці "Словограй" 04 січня  у КЗ Королівська публічна бібліотека    за спільної участі бібліотекарів та   вчителів  філологів  Королівський ЗЗСО N1    відбулося у вигляді живописної  акварелі .

     Учасниками заняття , яке пройшло  під назвою  "Традиції  та сучасність  петриківського розпису"  стали  учні Королівського ЗЗСО  І-ІІІ ступенів  №1 разом з вчителем української мови та літератури та образотворчого мистецтва  Інна Клюса  , яка провела це заняття. Серед присутніх  були  і вимушено переселені діти, які на даний час проживають у нашій громаді.

   Петриківський розпис поєднує історію, традицію та сучасність. Художники погоджуються, що хоча петриківка є символом українського народного мистецтва, але водночас вона має великий потенціал для інноваційного використання. Сучасне переосмислення петриківки відбувається просто у нас на очах: популярними стають принти на футболках, світшотах, торбинах. Орнаменти петриківки прикрашають капоти авто та мобільні телефони й дедалі більше використовуються у дизайні, на посуді та предметах побуту. Учні продовжили вивчення історіїї та удосконалили техніку петриківського розпису.

    Учні під керівництвом учителя пригадали основні  елементи петриківки, які роблять цей декоративний розпис впізнаваним. Наприклад, усі квіти є фантастичними, тобто в природі немає точних їх аналогів. . Не оминули увагою   й інструменти, якими створюється петриківка, які є  надзвичайно важливими у збереженні традиційності цього мистецтва. 


      І на закінчення  на згадку про проведений захід було зроблено спільні фото   з щойно намальованими  малюнками.

    Заняття пройшло цікаво та дуже пізнавально, бо вивчати та вдосконалюватись   зовсім нескладно.

 Головне - це мати бажання!

Немає коментарів: