пʼятницю, 16 листопада 2018 р.

        В Міжнародний день толерантності, що відзначається 16-го листопада, у Королівській селищній бібліотеці – філії для дорослих з учнями Королівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 була проведена конференція «Толерантність людини: найважливіша умова миру і злагоди в сім’ї, колективі,суспільстві.». 

     З всупним словом до учнів звернулася І.І. Клюса (практичний психолог), яка дала визначення поняттю “толерантність”, розповіла про значення цього слова, наголосила на необхідності виховання почуття поваги один до одного, до звичаїв, традицій і культури різних народів, підкреслила, що кожен мусить поважати права інших людей. Звернувшись до присутніх, Інна Іванівна запитала, кого вони вважають толерантною людиною.

















Як розповіла Карпович Н.В. (соціальний педагог), становлення толерантних відносин – важливе завдання сучасного суспільства й від того, як воно буде вирішене, залежить наше майбутнє. На конференції учнями було розглянуто поняття «толерантність», які значення воно має в українській мові та в мовах різних народів світу. Зокрема, учасники дізналися наступні визначення «толерантності»: в англійській мові – це готовність бути терплячим, в іспанській мові – здатність визнавати відмінність ідеї інших людей, у французькій мові – відношення, при якому допустиме те, що інші можуть мислити або діяти інакше, ніж ти сам, в арабській мові – прощення, м’якість, милосердя, співчуття, терпіння, відкрита дума про інших, в китайській мові – дозволяти, приймати, бути по відношенню до інших великодушним, в українській мові – здатність терпіти щось або когось, бути стриманим, стійким. 

     Інна Іванівна також розповіла дітям, що толерантність – це не просто словникове поняття. Передусім це поняття суспільне, яке означає поблажливість, терпимість до чиїхось думок, поглядів, вірувань. Надзвичайно важливою є міжнародна толерантність, що проявляється між державами, народами, націями. 

   Саме на правильне розуміння різних видів толерантності, формування в дітей толерантних рис і була спрямований захід. Зокрема, учням пропонувалося відшукати толерантні поняття, які характеризують європейські країни, висловити свої думки з приводу того, як би вони хотіли, щоб інші народи характеризували Україну, вживаючи толерантні ознаки нашої держави. 


   Запрошений гість, монах-редемпторист,о.Мирослав (парох церкви при монастирі св.Івана Хрестителя ) основними рисами толерантної людини вважає: повагу людської гідності, терпимість до чужих думок, готовність сприймати погляди інших. Деякі молоді люди толерантність в певній мірі ототожнюють з байдужістю, аргументуючи свою позицію необхідністю відстоювати власну думку і власні права. Але всі погодилися, що розуміння і повага один до одного — запорука комфортного життя у соціумі. 

Презентація “Толерантність- це… обговоримо?”, виконана учнями, наочно та ще глибше розкрила зміст даного поняття. 

По завершені заходу зав. бібліотекою, Решетар В.Ю, також запропонувала учням деякі книги про толерантність, про дружбу, про взаємовідносини в колективі, які можна прочитати в бібліотеці, а потім спільно обговорити.Свобода кожного з нас грунтується на солідарності всіх і на Землі повинні дружити маленькі й великі, товсті й худі, білі й чорні, кішки й собаки, дорослі й діти, Африка й Євразія - усі повинні домовлятися між собою. До такого висновку дійшли всі учасники заходу, розбираючись в такому питанні, як толерантність. 
        Толерантна людина не ділить світ на дві частини – чорне та біле; не робить акцент на розбіжностях між «своїм» та « чужим», тому готова вислухати та зрозуміти інші точки зору 
   Про все це йшлося на заході.Тож давайте будемо толерантними. В умовах сьогодення будемо готовими певною мірою, реагувати на зовнішній світ через довіру, співпереживання, вміння вести конструктивний діалог.

Немає коментарів: