пʼятниця, 26 червня 2020 р.

День Конституції України - одне з найголовніших свят нашої держави

       
 Вже зовсім скоро, 28 червня ми будемо святкувати одне з головних державних свят нашої країни - День Конституції України.

        Для кожної держави Конституція є Основним Законом країни, який гарантує кожному громадянину права і свободи, а також визначає її політичний устрій. 

     


      З 1991 року в Україні було запропоновано 15 проєктів документа Конституції. Активний період роботи над документом тривав три місяці. А прийняла наша країна Основний Закон останньою з усіх країн колишнього СРСР – у 1996 році, на п'ятому році Незалежності. Міжнародне співтовариство схвалило Конституцію України, назвавши її однією з найдемократичніших у світі.              
        Напередодні одного з головних свят країни, пропонуємо вашій увазі аудіо - версію Конституції України :
       Про чоловіків дії – від творця першої Конституції Пилипа Орлика до добровольців-воїнів, які захищають свою Батьківщину – ви дізнаєтесь з історичного колажу «Мужі чину» від бібліотеки-філї для дорослих смт.Королево
     Вони не були сторонніми спостерігачами. Не скиглили, не сиділи склавши руки й не били себе в груди з демагогічними вигуками. Вони працювали упродовж трьох століть і пробуджували суспільну свідомість, долали стан соціальної апатії, опікувались проблемами духовного відродження і розбудови української держави.
                            Хорунжий Ю. «Мужі чину»


Ця книжка – про тривання в часі спроби багатьох поколінь українців поновити свою державність аж до остаточного її становлення 1991 року. Отож, між цими двома періодами тривалістю три століття пройшло багато цікавих особистостей і дієвих патріотів.  
  Один з героїв книги – Володимир Косовський. Письменник, громадський діяч, народний цілитель, він повсякчас підставляв Україні свої руки, серце, душу: «Раз добром нагріте серце вік не прохолоне».

     В роки окупації вступив до ОУН, складав листівки, в яких дістається обом режимам: і фашистському, і комуністичному. У 1943р. був засуджений на 20 років каторжних робіт.             Володимир Косовський – один з організаторів музею у селі Веприк Фастівського району Київської області українського композитора Кирила Стеценка. Окрім того, пан Володимир автор збірки невільницьких поезій «В терні колючому», а також статей про репресованих діячів української культури.
                                     Яневський Данило.
                                      Проєкт «Україна»,

            або Таємниця Михайла Грушевського



    Нова книга журналіста, телеведучого, доктора історичних наук є другою частиною навчального посібника для політиків, журналістів, політологів та любителів з написання, переписування та удосконалювання Конституції України. На сторінках цієї книги — альтернативне бачення суті «Української революції» під проводом Української Центральної Ради. Ви дізнаєтесь, яку історію написав видатний національний історик Михайло Грушевський і що приховують сучасні міфотворці про вітчизняну історію періоду 1917—1918 pp., як було встановлено Брестський мир, хто фінансував Центральну Раду і що сьогодні відомо про вільних мулярів зразка 1917 року.
                                         Проєкт «Україна».

                             Галерея національних героїв 



              У цій книзі представлені нариси про найвидатніших людей минулого та сучасності, які народилися в Україні, своїми працями та талантами прославляли нашу країну та вплинули на хід її історії. 
         Разом з життєписами знаменитих діячів культури, науки, військової справи, спорту (Т. Шевченка, Г. Сковороди, Є., Б. Патонів та багатьох інших) подані нариси про людей, чиї імена досі незаслужено знаходяться в тіні, – І. Паскевича, І. Гудовича, Г. Гамова, І. Буяльського. А між тим вони чимало сприяли зростанню науки, культури, були великими фахівцями у військовій справі.
       Запрошуємо до нашої бібліотеки  після карантину ознайомитися з цими та іншими книгами, які висвітлюють героїчне минуле і сучасне українського народу більш детальніше.

Немає коментарів: